Klasse Beschrijving

 

ISAF klasse: 2-persoons zwaardboot 
Ontwerper: Jack Holt (1947, GB) 
Afmetingen: l x b x d 3,22 x 1,27 x 0,17-0,75 m 
Gewicht: 54 kg 
Zeilen: grootzeil 3,9 m2, fok 1,26 m2, spinnaker 4,25 m2 

De Cadet stamt uit Engeland en is de enige internationaal erkende tweepersoonsboot voor de jeugd. De bekende Britse jachtarchitect Jack Holt zorgde voor het ontwerp op initiatief van het watersportmagazine “Yachting World”, dat deze klasse sterk zou promoten. Een primeur voor Groot-Brittannië was dat de Cadet als zelfbouwpakket kon worden aangeschaft, waardoor de zeilsport een stuk betaalbaarder werd. 

Cadetzeilers bouwen op jeugdige leeftijd relaties op met hun fokkema(a)t(en) en andere stuurmannen of stuurvrouwen, dikwijls worden dit échte contacten voor het leven; en dit alles met de klasse-ethiek hoog in het vaandel! 

De Cadet is een aanloopklasse, die voorbereidt op de olympische zeilboten. Cadet-zeilers beginnen meestal als fokkenmaat op een leeftijd vanaf 8 jaar. Na te zijn doorgegroeid tot ervaren stuurman of -vrouw, moet men op de limietleeftijd van 17 jaar de klasse verlaten. In België omvat het Cadet-seizoen jaarlijks zo’n 30 wedstrijddagen en 20 trainingsdagen. Nieuwe cadet’s worden nu in polyester gebouwd. Wereldwijd varen er meer dan 8.000 stuks rond. Aangezien het cadetzeilen voor iedereen ‘eindig’ is bestaat er een tweedehandsmarkt in goede cadet boten, zie hiervoor verder op deze website. 

Internationale klassenorganisatie: International Cadet Class www.cadetclass.org 
Belgische klassenorganisatie: BNCCA – Belgian National Cadet Class Association

Share This