Over de klasse

 

De Internationale Cadet Klasse (ICC) werd gevormd in 1947. Jack Holt een jonge wedstrijdtrainer ontwierp de eerste Cadet. Sindsdien hebben duizenden kinderen via de Cadet met zeilen kennis gemaakt onder hen verscheidene Olympische medaillewinnaars en bekende personen zoals Jacques Rogge voorzitter van het IOC

De Cadet is een eenheidsklasse boot en daarom zijn alle Cadetten dezelfde, en hebben strikt gecontroleerde afmetingen. De boot zelf is 10ft. 7 . (3,20 m.) lang, weegt 135 pond (61.2 kg) en heeft een zeilgebied van 49/50 vierkante voet (4.55/4.65 vierkante meter). 

De boot werd met opzet te klein gemaakt voor een volwassene om er zelf mee te varen maar wel met alle eigenschappen van een wedstrijdboot zoals de spinnaker. Tot onlangs, werden alle boten van de Cadet gemaakt van hout maar de recentste modellen (Rondars) worden gemaakt van glasvezel wat natuurlijk laag onderhoud betekent. 

In tegenstelling tot de Optimist of de Topper, is de Cadet bijna de enige bootklasse die door een bemanning van twee, namelijk een stuurman/vrouw en een fokkenmaat wordt gevaren. In feite, varen meer kinderen in een Cadet dan enige andere jeugdboot met bemanning binnen de Koninklijke Yachting Vereniging. Het grote voordeel van de Cadet is dat de jongere fokkenmaten onmiddellijk onder de vleugels genomen worden van een ouder stuurman. 

Het is belangrijk dat alvorens ze hun verantwoordelijkheid opnemen als stuurman/vrouw, bijna alle jongeren zelf twee of drie jaar als bemanning gevaren hebben. De fokkenmaten hebben daarom heel wat ervaring en kennis opgedaan alvorens zij de nieuwe stuurmannen/vrouwen worden. Bijgevolg is er een snelle vooruitgang voor de beginners verzekerd. De Cadet verstrekt een unieke 3-zeil ervaring waar de stuurman/vrouw en de bemanning als team moeten samenwerken om de beste resultaten te verkrijgen. 

Zoals hierboven vermeld, werden tot onlangs, alle Cadetten gebouwd van hout. Nochtans, is er een duidelijk markt voor de oudere boten. Zelfs verscheidene boten van veertig jaar oud zijn nog regelmatig gebruikt. Deze goedkopere oudere boten zijn daarom niet minder competitief en oogsten zelfs nationale successen 

Tweedehandse boten die minder dan 1500 euro kosten vind je vrij gemakkelijk.

Share This